Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke verschillende stoffen zijn er?

Bedtextiel kan van diverse stoffen gemaakt worden en op verschillende manieren geweven zijn. Welk materiaal het beste is, hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeuren. Om u te helpen bij uw keuze geven we hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen.

 

 

Katoen: Het meest populaire materiaal voor de productie van bedlinnen. Het is goed vochtabsorberend, luchtdoorlatend en gemakkelijk te reinigen. Er is gekamd en ongekamd katoen. Door het kammen worden de kortste en meest kwetsbare garens verwijderd. Gekamd katoen is dus hoger van kwaliteit en gaat langer mee. Er zijn veel verschillende katoensoorten welke in kwaliteit, zachtheid en eigenschappen van elkaar verschillen.

 

Egyptisch Katoen: Deze katoensoort staat bekend als één van de beste ter wereld.  Deze katoen heeft een hoge mate van zuiverheid en de vezels zijn langer dan normaal. Het voordeel hiervan is dat de draden dunner zijn en er meer draden gesponnen kunnen worden zodat deze stoffen van extreem hoge kwaliteit zijn. Egyptisch katoen voelt erg zacht aan en heeft een uitermate hoog vochtopnamevermogen. Bovendien heeft Egyptisch katoen een langere levensduur dan gewone katoen. Beddengoed van Egyptisch katoen staat synoniem voor luxe en comfort.

 

Katoen kan op diverse manieren verwerkt worden:

 

Satijn katoen: Is een weeftechniek waarbij vier inslagdraden over één kettingdraad loopt. Dit zorgt ervoor dat de stof aan één kant subtiel glanzend is. Een dekbedovertrek van satijn katoen voelt zijdezacht en glad aan. Bovendien is satijn min of meer strijkvrij.

 

Perkaal katoen: Is eveneens een weeftechniek waarbij het garen dicht op elkaar wordt geweven. Perkaal is de luxe uitvoering van katoen met een minimum van 200 draden per vierkante inch ( thread count of TC). Hoe hoger de TC, des te mooier, zachter en soepeler de stof. Bedlinnen gemaakt van perkaal katoen is crispy en koel en heeft een matte uitstraling.

 

Jersey katoen: Wordt gebreid en niet geweven. Jersey katoen is een soepel en elastische stof met een hoge rekbaarheid. Vaak wordt er een klein percentage synthetisch vezel toegevoegd om de elasticiteit te bevorderen. Hierdoor is jersey ideaal voor hoeslakens.

 

Chambray katoen: Kenmerkt zicht door de combinatie van een hoofdkleur en wit. Bij de chambray weving worden er namelijk altijd witte draden in de breedte geweven.

 

Twill katoen: Is een speciale keperbinding en één van de sterkste wevingen. Bedlinnen van twillkatoen voelt fijner aan en heeft een warmere stofstructuur.

 

Flanel: Voelt extra fluwelig en zacht aan omdat het aan beide kanten geruwd is. Flanel past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan en houdt warmte zeer goed vast. Dit maakt het voornamelijk geschikt voor gebruik in de winter.

 

Linnen: Is een natuurlijke stof die wordt gemaakt van de vlasplant. Linnen is zeer sterk, heeft een groot vermogen om vocht op te nemen. Het proces om linnen te maken is vele malen milieuvriendelijker dan van katoen, doch arbeidsintensiever waardoor linnen duurder is dan katoen. Beddengoed van linnen is zeer sterk en uitermate onderhoudsvriendelijk. Bovendien is linnen koel in de zomer en warm in de winter èn door de structuur van de stof gedijt huisstofmijt niet op linnen.

 

Wenst u deze verschillen eens te voelen met uw eigen handen? Geen probleem! Onze dames zullen u graag het verschil uitleggen aan de hand van enkele staaltjes!